Rezultatele proiectului

Aplicatia GTMarket contine module sau optiuni de calcul care sa permita:
(O1) construirea unei baze de date cu istoricul tranzactiilor realizate pe piata de energie electrica in ultimele 6 luni;
(O2) procesarea istoricului tranzactiilor in vederea identificarii evolutiei numarului de participanti in tranzactii, al volumelor de energie tranzactionate si al preturilor zilnice de tranzactionare, global piata, pe segment de piata si pe categorii de instrumente de tranzactionare;
(O3) oferirea unor informatii de sinteza privind preturi medii de tranzactionare pe perioada analizata, preturi ajustate in functie de ponderea tranzactiilor pe segmente de piata, comparatie intre preturile medii de tranzactionare pe fiecare segment de piata, in vederea alegerii segmentului de piata cel mai avantajos pentru Beneficiar;
(O4) estimarea sau prognoza evolutiei ulterioare a preturilor.
S-au avut in vedere, de asemenea, urmatoarele aspecte:
(A1) comoditatea si flexibilitatea utilizarii de catre personal nespecializat, reproducand cat mai fidel aspectul si structura informatiilor disponibile pe site-ul OPCOM, pentru fiecare segment de piata;
(A2) introducerea si corectarea manuala, cat si importul rapid al datelor din fisiere cu format tabelar;
(A3) arhivarea informatiilor intr-o baza de date de tip Microsoft SQL;
(A4) capabilitati de validare a datelor, aceasta referindu-se in principal la eliminarea „tranzactiilor artificiale”;
(A5) posibilitatea clasificarii tranzactiilor dupa volum, pe paliere reglabile si pe participanti;
(A6) folosirea ca referinta pentru rezultate a instrumentelor de tranzactionare oferite de piata PCCB-NC, cu adaptare corespunzatoare pentru celelalte tipuri de piete avute in vedere;
(A7) acolo unde este oportun, cate doua metode de lucru pentru modulele de analiza si de prognoza a preturilor, metode cu principii diferite de aplicare;
(A8) afisare numerica si grafica a rezultatelor.

Modulul de incarcare a datelor
Modulul de incarcare a datelor permite realizarea unui istoric al tranzactiilor realizate pe pietele PCCB-NC, PCCB-LE, PCCB-DC si PZU (O1). Tranzactiile sunt stocate in tabele separate, cate unul pentru fiecare tip de piata, care respecta intocmai formatul datelor publicate pe site-ul OPCOM (A1). Datele pot fi introduse in baza de date in doua moduri: fie prin import direct al unor fisiere, pentru fiecare zi de tranzactionare, fie prin introducere manuala (A1, A2).
Deoarece listele de tranzactii publicate pe site-ul OPCOM includ si tranzactii nefinalizate, aplicatia filtreaza si elimina tranzactiile de acest tip, pastrand in baza de date doar tranzactii initializate si finalizate (A4). În prima etapa s-au incarcat tranzactii efectuate in anul 2017, de la 1 ianuarie la 14 noiembrie, pentru toate cele patru piete de interes.
Baza de date folosita de aplicatie este de tipul Microsoft SQL Server 2014 (A3), care poate functiona pe sistemele de operare Windows 7 SP1 pana la Windows 10, cu cerinte de sistem reduse: minim 1 GB RAM, procesor minim Pentium IV, frecventa minima 1 GHz, ceea ce ii ofera o larga compatibilitate la nivel hardware cu sistemele de calcul capabile sa ruleze cel putin sistemul de operare Windows 7.
În Fig. 1 este prezentata structura ferestrei de lucru pentru managementul bazei de date, in procesul incarcarii unui fisier cu tranzactii pentru piata PCCB-NC. Desi managementul bazei de date este posibil si la nivel de server, toate functiile de adaugare, stergere sau modificare a datelor sunt implementate in aplicatie, care include, de asemenea, verificari interne ce impiedica incarcarea unor date gresite (A1).
Fig.1

Fig. 1 – Încarcarea tranzactiilor in baza de date locala, tranzactii realizate pe PCCB-NC pentru data 30.11.2017

Modulul de analiza a tranzactiilor
Analiza tranzactiilor are in vedere toate cerintele specificate in obiectivele (O2) si (O3).
Pentru analiza globala, la nivelul tuturor celor patru piete de tranzactionare monitorizate, utilizatorul poate selecta categorii de instrumente de tranzactionare (Fig. 2, zona 1). În functie de optiunile alese, poate analiza segmentele de piata pentru care exista tranzactii, codificate conform regulilor OPCOM (PCCB-NC, PCCB-DC) sau, unde nu este posibil, cu o notatie echivalenta (PCCB-LE). (Fig. 2, zona 2). Pentru instrumentul de tranzactionare selectat, utilizatorul poate consulta date complete (preturi, cantitati, data de tranzactionare, participanti etc), pe segmentul de piata ales, si, in paralel, pentru instrumentele omologe de pe celelalte piete (Fig. 2, zona 3). Sunt oferite si informatii de sinteza (preturi medii, maxime si minime, global si pe fiecare segment de piata (Fig. 2, zona 4). Rezultatele sunt prezentate numeric, prin afisare automata, sub forma tabelelor din Fig. 2, si grafic, la cerere, folosind butonul Reprezentare grafica, ceea ce deschide fereastra din Fig. 3 (A8). Datele numerice pot fi salvate in format .CSV (comma separated values) (butoanele Salveaza informatii).
Fig2

Fig. 2 – Afisarea numerica a informatiilor detaliate si de sinteza pentru instrumentul tranzactie lunara, martie 2017


Fig3

Fig. 3 – Afisarea grafica pentru instrumentul tranzactie lunara, martie 2017, pe cele patru piete (PCCB-NC, PCCB-LE, PCCB-DC, PZU)

În reprezentarile grafice, informatiile afisate reprezinta media pretului, respectiv a cantitatii tranzactionate la o anumita data calendaristica, pentru instrumentul de tranzactionare selectat.
Din zona 5 a Figurii 2, pot fi accesate instrumente de selectie multicriteriala, vizualizare, si reprezentare numerica si grafica a tranzactiilor pentru fiecare segment de piata (Fig. 4, Fig. 5).
Folosind casetele cu criterii de selectie (randul Criterii de selectie), pot fi vizualizate doar tranzactii care indeplinesc anumite conditii (sunt de un anumit tip, sunt pentru un anumit instrument, au fost realizate de un anumit participant etc.) (A5). Sunt oferite informatiile detaliate, complete, cat si informatii de sinteza (preturi maxime, minime si medii). Rezultatele selectiei pot fi salvate intr-un fisier .CSV (butonul Salveaza in fisier CSV).
Doar atunci cand este selectat un anumit instrument, se poate face si o verificare suplimentara privind suspiciuni de tranzactie artificiala. O tranzactie este considerata „valida” sau „rezonabila” daca pretul de tranzactionare se gaseste intr-un interval de ± xx % fata de pretul mediu realizat pentru instrumentul de tranzactionare respectiv. Sunt configurabile de catre utilizator atat intervalul de verificare pentru suspiciuni cat si deviatia procentuala admisa fata de medie (A4).
Tranzactiile considerate „suspecte” sunt marcate printr-o culoare specifica, conform unui cod de culori (Fig. 4)

Utilizatorul poate decide daca le va marca definitiv ca tranzactii suspecte si in baza de date (butonul Actualizeaza status tranzactii).

Fig4

Fig. 4 – Afisare numerica si evidentiere tranzactii posibil suspecte, PCCB-LE instrument de tranzactionare lunar, pentru luna martie 2017 (A8).


Pentru fiecare afisare tabelara la nivel de segment de piata, este disponibila si o afisare grafica a rezultatelor, folosind butonul Reprezentare grafica (Fig. 4, 5) (A8):
Fig5

Fig. 5 – Afisarea grafica, PCCB-NC, instrument de tranzactionare lunar, pentru luna August 2017


Modulul de statistica
Modulul de statistica este dedicat analizei tranzactiilor din punct de vedere al cantitatilor tranzactionate. Pentru usurinta in utilizare, se foloseste aceeasi structura a ecranului si aceeasi metoda de selectie a instrumentelor de tranzactionare precum cele din modulul de analiza (A1).
Utilizatorul poate alege intre doua metode de grupare a tranzactiilor (A7):
O metoda clasica, care extrage din baza de date si grupeaza tranzactiile in functie de maxim trei paliere cantitative configurabile
O metoda de clustering, algoritmul k-medii (k-means), care grupeaza tranzactiile intr-un numar de clustere sau grupuri configurabil, rezultand pentru fiecare cluster un pret mediu de tranzactionare.
Prima metoda permite excluderea unor categorii de tranzactii (de exemplu, pe cele mai mici de 4 MW) din evaluarea pretului mediu de tranzactionare, in vederea alegerii celei mai potrivite piete pentru initierea unei tranzactii.
Ce de-a doua metoda poate oferi informatii relevante privind stratificarea tranzactiilor pe paliere de cantitati, pentru un instrument de tranzactionare.
Pentru fiecare grup, sunt prezentate informatii detaliate si de sinteza (O3). În acest modul de calcul, selectarea unui anumit instrument, conform codificarii, va duce la gruparea doar a acelor tranzactii efectuate pe segmentul de piata ales (PCCB-NC, PCCB-LE sau PCCB-DC) (Fig. 6). Conform specificatiilor beneficiarului, acest modul nu contine reprezentari grafice.
Fig6

Fig. 6 – Gruparea prin clustering, PCCB-NC, instrument de tranzacționare lunar, luna mai 2017

  1. Modulul de prognoza
    Modulul de prognoza realizeaza prognoza pretului la nivelul unui instrument de tranzactionare ales de utilizator (O4). Pentru usurinta in utilizare, se foloseste aceeasi metoda de selectie a instrumentelor de tranzactionare precum cele din modulul de analiza (A1).
    Utilizatorul poate alege intre doua metode de grupare a tranzactiilor (A7):
    O metoda clasica, care extrage tranzactiile din baza de date si, pentru instrumentul ales, realizeaza prognoza pretului printr-o metoda de regresie, folosind doar preturi cunoscute pentru instrumentul de tranzactionare ales (Fig. 7).
    O metoda bazata pe o retea neuronala tip Perceptron Multistrat (Multilayer Perceptron), care estimeaza pretul unui instrument de tranzactionare in functie de preturile instrumentelor omologe de pe toate segmentele de piata existente in baza de date (Fig. 8)

Fig7

Fig. 7 – Prognoza prin regresie parabolică, PCCB-NC, instrument de tranzacționare luna ianuarie 2018

Fig8

Fig. 8 – Prognoza cu RNA, PCCB-NC, instrument de tranzacționare luna ianuarie 2018

Metoda neuronala foloseste o RNA perceptron multistrat cu un singur strat ascuns, cu functie de activare sigmoid logistic, antrenata pe o baza de date configurabila din interiorul aplicatiei, avand ca variabile de intrare pretul cantitatea, tipul, piata de tranzactionare si data tranzactiei, adica doar rezultate publice ale sesiunilor de tranzactionare, afisate pe site-ul www.opcom.ro. Variabila de iesire este pretul prognozat pentru tipul de tranzactie si piata de tranzactionare alese.